dilluns, 18 de juny del 2012

XARRADA INFORMATIVA SOBRE LA TAXA PEL TRACTAMENT I ELIMINACIÓ DEL FEM A LES COVES

El passat dimecres 13 de juny, l’Equip de Govern de JNP de l’Ajuntament de les Coves, junt amb Joan Piquer, gerent del Consorci de la Zona I del Pla Zonal de RU, van explicar, amb una xarrada informativa, el canvi en la taxa de tractament i eliminació del fem, davant uns quaranta assistents. 



Fins l’any passat (2011) l’Ajuntament passava als veïns de les Coves dos rebuts pel fem, el primer per la recollida a meitat d’any i l’altre pel tractament i eliminació, a finals d’any. A partir d’enguany (2012) el segon rebut el cobrarà directament el Consorci.

Què és el Consorci? Fa 15 anys la Generalitat va redactar el PIR (Pla Integral de Residus) on dividia en zones la Comunitat Valenciana per a gestionar els residus. Les Coves estem en la la zona I i per a gestionar el Pla Zonal de Residus Urbans es fa conformar un Consorci amb 48 pobles més, la Diputació i la Generalitat. Per fí després de 12 anys ja funciona. S’ha construït una planta de tractament i un abocador a Cervera del Maestre, on des de principis de 2012, les Coves porta el seu fem.

La Junta de Govern del Consorci (conformada pels 49 pobles, la Diputació i la Generalitat) el 22 de desembre de 2011 van aprovar, per unanimitat, definitivament l’ordenança reguladora de la taxa de “tractament i eliminació” del fem, amb l’abstenció de l’Ajuntament de les Coves, que junt amb el de Morella i el Bloc Provincial, van ser els únics que van presentar al·legacions contra les altes taxes.

En definitiva cal dir que la taxa per casa, habitada o no, serà de 79,50€ a l’any per tractament i eliminació, d’esta quantitat quasi el 40% és per a l’amortització de la planta i l’abocador.

No obstant l’alt preu, el gerent del Consorci va explicar les ventatges que podran obtindre tots els veïns i veïnes dels pobles que conformen el Consorci:
·   La taxa és igual per a totes les poblacions.
·   Es repartirà informació casa per casa a la que anirà unida una targeta
        (com les de crèdit) per a sumar punts quan es reciclarà a l’Ecoparc.
·   Es repartiran bosses de ràfia per a facilitar el reciclatge.

Tant les bosses com la targeta seran una per rebut del fem. Al final de l’any aquelles cases (targeta) que hagen acumulat més punts seran gratificades amb una quantitat de diners a convenir per l’Ajuntament i el Consorci. En un futur s’espera que eixos punts (diners) ja es descompten directament del rebut. Per sumar punts caldrà portar els residus (no el fem) subceptibles de reciclar-se a l’Ecoparc.